top of page

טיפול טבעי בבלוטת התריס


אם השם 'בלוטת התריס' נשמע לכם מוכר, זה לא בכדי. אנשים רבים עלולים לסבול מחוסר איזון בבלוטת התריס, ולמעשה מדובר בתופעה שכיחה יחסית המאובחנת לרוב בקרב נשים. מהי תרומתה של בלוטת התריס לגוף שלנו, מה קורה כשהבלוטה יוצאת מאיזון והאם קיימים טיפולים טבעיים לתופעה? ריכזנו בשבילכם את כל התשובות לשאלות הללו במאמר שלפניכם. שנתחיל?


קצת על בלוטת התריס

בלוטת התריס (המכונה גם 'בלוטת המגן', או בשמה הלועזי Thyroid gland) היא בלוטה קטנה בצורת פרפר הממוקמת בבסיס קדמת הצוואר, מתחת לגרגרת ומעל למבנה עצם בית החזה. הבלוטה שייכת למערכת האנדוקרינית שבגוף שלנו, מערכת שמטרתה לייצר ולהפריש הורמונים אל מחזור הדם שלנו. בלוטת התריס היא אחת הבלוטות האנדוקריניות הגדולות ביותר בגוף האדם, והיא בנויה משתי אונות המחוברות זו לזו באמצעות חלק מחבר. לבלוטה יש תפקידים רבים הנוגעים לפיקוח ולשמירה על תהליכים ומנגנונים חשובים בגוף שלנו, שפעילותם התקינה תלויה בין היתר בהורמונים אותם מייצרת הבלוטה.


התפקידים השונים של בלוטת התריס

כאמור, בלוטת התריס היא אחת הבלוטות המשתייכות למערכת האנדוקרינית, כך שתפקידה העיקרי הוא להפריש שלושה הורמונים החיוניים לתפקודן של מערכות שונות בגוף שלנו. שלושת הורמונים אלה הם:

· תירוקסין

· תריודוטירונין

· קלציטונין

שני ההורמונים הראשונים, תירוקסין ותריודוטינין, הם הורמונים המופרשים מבלוטת התריס במטרה לווסת את קצב חילוף החומרים בגוף. ההורמון השלישי, קלציטונין, אחראי על רמות הסידן בדם ומגן על עצמות הגוף באמצעות העברת סידן לגוף ומניעת שחרור סידן ממאגריו בעצמות.

ההורמונים המופרשים מבלוטת התריס משפיעים על לא מעט תהליכים ומערכות בגוף שלנו. לדוגמה:

·קצב חילוף החומרים – ההורמונים שמפרישה הבלוטה, בעיקר ההורמון תריודוטינין, מסייעים בוויסות קצב חילוף החומרים התקין של הגוף. במסגרת ויסות קצב חילוף החומרים, הבלוטה תורמת להעשרת תאי הגוף בכל הרכיבים החיוניים להם, כגון ויטמינים, מינרלים, חלבונים, שומנים וכדומה.

·מערכת הלב – גם כלי הדם הלב עלולים להיות מושפעים מההורמונים המופרשים מבלוטת התריס, כאשר במצב תקין תורמים הורמוני הבלוטה לוויסות קצב הלב.

·מערכת השלד והשרירים – הורמוני בלוטת התריס תורמים להתפתחותם התקינה ולתפקודם של מערכת השרירים.

·מערכת הרבייה – בעיות הקשורות במחזור החודשי ובכניסה להיריון אצל נשים, כמו גם בעיות זקפה ואונות אצל גברים, יכולות לנבוע בין היתר מתת פעילות של בלוטת התריס.

·מערכת העצבים – תת פעילות של בלוטת התריס עשויה לגרום נזק למערכת העצבים, במיוחד בשל העובדה כי הורמוני הבלוטה לוקחים חלק בבניית מערכת העצבים לאורך החיים.

כפי שאפשר לראות, לבלוטת התריס תפקיד חשוב ומרכזי בשמירה על פעילותן התקינה של מערכות חשובות בגוף שלנו. אבל מה קורה כאשר פעילותה של הבלוטה משתבשת?


חוסר איזון בבלוטת התריס – על התופעה

במצב תקין, בלוטת התריס מפרישה הורמונים בקצב יציב ובכמות המדויקת אותה הגוף שלנו צריך. אולם, אפשר להבחין בהיקף ההשפעה של בלוטת התריס על הבריאות ועל ההרגשה הכללית שלנו כאשר פעילות הבלוטה משתבשת, או ליתר דיוק – כאשר הבלוטה יוצאת מאיזון. במצב כזה, אנחנו עלולים לסבול מתופעות כמו עייפות, עצבנות, תנודות במשקל, שינויים במצב הרוח, הפרעות בקצב הלב ועוד.

קיימים שני מצבים נפוצים בהם בלוטת התריס יוצאת מאיזון, והם:

· תת פעילות של בלוטת התריס – מצב הקרוי גם 'היפותאירואיד'.

· יתר פעילות של בלוטת התריס – מצב הקרוי גם ' היפרתאירואיד'.

שמותיהם של מצבים אלה למעשה מסבירים את עצמם, ומתארים שני מצבים הפוכים של אופן הפעילות של בלוטת התריס: במצב של 'תת פעילות' הבלוטה לא מייצרת את כמות ההורמונים המינימאלית לה הגוף זקוק, ובמצב של 'יתר פעילות' הבלוטה מייצרת עודף של הורמונים.

חשוב ביותר לאבחן את ההפרעות הללו גם כדי להקל על התסמינים שהן יוצרות, אבל גם כדי למנוע סיבוכים אפשריים להם הן יכולות לגרום. לשם כך, נהוג לעקוב אחר תפקוד הבלוטה באמצעות בדיקת דם הבודקת את רמת ה-TSH, שהוא ההורמון שמגרה ומפעיל את בלוטת התריס. הורמון זה מופרש באמצעות בלוטת יותרת המוח. כאשר בלוטת התריס מתפקדת באופן תקין, בלוטת יותרת המוח שומרת על רמות תקינות של TSH, אך אם בלוטת התריס מפרישה כמות גדולה או נמוכה מדי של הורמונים, רמות ה-TSH ישתנו בהתאם.


תת פעילות בבלוטת התריס

המצב הנפוץ ביותר של חוסר איזון בבלוטת התריס הוא תת פעילות בלוטת התריס. כאמור, מדובר במצב שבו בלוטת התריס אינה מייצרת כמות מספקת של הורמונים, וכתוצאה מכך עשויות להיפגע מערכות הגוף. תופעה זו שכיחה יותר בקרב נשים ושכיחותה של התופעה עולה עם הגיל.

תת פעילות של בלוטת התריס עשויה לגרום להופעתם של תסמינים רבים המתפתחים באופן הדרגתי. על כן, לא תמיד קל להבחין בהם או לקשר אותם לבעיה כלשהי, ומטופלים רבים עלולים להתעכב בפנייה לקבלת ייעוץ וטיפול רפואי. תסמינים אלה יכולים להיות:

· חולשה

· עייפות

· יובש בעור

· שיבוש במחזור החודשי, לרבות דימום וסתי כבד או אי סדירות במחזור

· אי סבילות לקור

· עצירות

· עלייה במשקל

· דיכאון

· הפרעות קוגניטיביות, כמו חשיבה איטית ופגיעה בזיכרון

· צרידות

· אנמיה


הגורמים לתופעה

קיימים כמה גורמים אפשריים לתת פעילות של בלוטת התריס, ובהם:

· מחלת השימוטו – אצל רוב המטופלים, תת פעילות של בלוטת התריס הוא תסמין של מחלה אוטואימונית בשם "השימוטו". מחלה זו גורמת לתאי מערכת החיסון לייצר נוגדנים שתוקפים ומשמידים את תאי בלוטת התריס, מה שפוגע בייצור ההורמונים של הבלוטה. מחלה זו נפוצה בעיקר אצל נשים והיא בדרך כלל מתפרצת לפני גיל 40, אולם גם גברים עלולים לחלות בה.

·טיפול קודם בבלוטת התריס – טיפולים שניתנים למטופלים שסובלים מיתר פעילות של בלוטת התריס עלולים לגרום, באופן פרדוקסלי, לתת פעילות של בלוטת התריס, בין היתר בשל טיפול ביוד רדיואקטיבי הגורם להרס של הבלוטה.

·תופעה מולדת – לעיתים אנשים נולדים ללא בלוטת תריס, או שהם נולדים כשבלוטת תריס פועלת באופן בלתי תקין, מה שעשוי לפגוע בתפקוד שלה.

·פגיעה בבלוטת יותרת המוח – כאמור, בלוטת יותרת המוח מפרישה את ההורמון המפעיל את בלוטת התריס. כאשר בלוטת יותרת המוח נפגעת, כתוצאה מכך עלולה להיפגע הפרשתו של הורמון זה, מה שמוביל למצב של תת פעילות בלוטת התריס.

·נטילת תרופות מסוימות – תרופות שונות עלולות לגרום למצב של תת פעילות בלוטת התריס, כמו למשל ליתיום, אמיודרון או אינטרפרון.


יתר פעילות של בלוטת התריס

פעילות יתר של בלוטת התריס, הנקראת גם היפרתירואידיזם, היא למעשה המצב ההפוך לתת פעילות של בלוטת התריס. כלומר, תופעה זו מתארת מצב שבו בלוטת התריס מייצרת עודף הורמונים. קיימים כמה תסמינים שכיחים לתופעה, כמו למשל:

· עצבנות

· שלשולים

· תיאבון מוגבר

· אי סבילות לחום

· נדודי שינה

· ירידה ניכרת במשקל

· דפיקות לב מהירות

יתר פעילות של בלוטת התריס הוא מצב שכיח פחות מתת פעילות של הבלוטה, והוא נפוץ יותר בקרב נשים מאשר בקרב גברים. מרגע האבחון חשוב ביותר לטפל במצב ולאזן את ייצור ההורמונים בבלוטה, לפני שייגרם נזק למערכות – בהשוואה לתת פעילות של בלוטת התריס, היפרתירואידיזם עלול להיות קטלני מאחר שהוא יכול לגרום לאי סדירות בקצב הלב.


הגורמים לתופעה

קיימים מספר מצבים ומחלות שעלולים לגרום לייצור עודף של הורמוני בבלוטת התריס, ובהם:

·מחלת גרייבס – מחלה אוטואימונית תורשתית העלולה להתפרץ בכל גיל, ונפוצה בעיקר בקרב נשים בגילי 40-20. המחלה למעשה "תוקפת" מרכיבים בריאים וחיוניים של הגוף, מאחר שהיא מתייחסת אליהם כאל מרכיבים זרים ומזיקים. מחלת גרייבס היא הסיבה השכיחה ביותר להתפתחות פעילות יתר של בלוטת התריס.

·עודף יוד – צריכה יתרה של יוד, בין אם מתזונה ובין אם מתוספי תזונה, עלולה לגרום לייצור עודף של הורמונים.

·דלקות של בלוטת התריס – מדובר במצב זמני בו סוגי דלקת שונים עשויים להתפתח בבלוטת התריס ולגרום לה לייצר עודף הורמונים. ברוב המקרים, כאשר חולפת הדלקת בלוטת התריס חוזרת לתפקוד תקין.

·קשריות בבלוטת התריס – קשריות בבלוטת התריס היא תופעה המתארת את התפתחותם של גושים שפירים בתוך בלוטת התריס. גושים אלה עלולים להכיל רקמות שיכולות לפעול באופן עצמאי ולייצר הורמונים נוספים, מה שגורם ליתר פעילות של הבלוטה.


טיפול טבעי בבלוטת התריס

הטיפול התרופתי הניתן במצבים של היעדר איזון בבלוטת התריס הוא ללא ספק חיוני וחשוב במצבים כרוניים, אך חשוב לזכור כי הוא לא תמיד מטפל בשורש הבעיה. לכן, לצד הטיפול הקונבנציונלי, יש לשקול גם טיפול אלטרנטיבי, מאחר שטיפולים אלטרנטיביים שמים את עיקר הדגש על ריפוי ואיזון של הגוף כולו. במילים אחרות, בעוד שהרפואה הקונבנציונלית מטפלת בבעיה עצמה, הרפואה האלטרנטיבית מציעה טיפול בחולה עצמו כדי להבריא אותו.

הרפואה האלטרנטיבית מציעה היום לא מעט פתרונות למגוון מחלות ומצבים בריאותיים, בין היתר גם בבלוטת התריס, ובמיוחד למצבים של תת פעילות הבלוטה. פתרונות אלה כוללים, בין היתר, טיפול בצמחי מרפא, הידרותרפיה, טיפול בתזונה ורפלקסולוגיה.

רבים מטיפולים טבעיים אלה ניתנים במסגרת הרפואה הסינית. רפואה סינית היא רפואה עתיקת יומין הרואה בגופו ובנפשו של האדם יחידה אחת, ומשמשת הן כרפואה טיפולים הן כרפואה מונעת. מטרת העל של הטיפול ברפואה הסינית היא לטפל בשורש הבעיה, ולשם כך נעזרים במגוון כלים טיפוליים כמו דיקור סיני, כוסות רוח, צמחי מרפא ושיאצו. אצלנו בקליניקה לרפואה סינית בירושלים תוכלו לקבל אבחון מקיף ומלא על פי שיטות האבחון המסורתיות של הרפואה הסינית, ולקבל תוכנית טיפול המתאימה לכם בדיוק.


דיקור סיני לאיזון בלוטת התריס

אחת הדרכים הטבעיות המקובלות ביותר לטפל בתת פעילות בלוטת התריס היא דיקור סיני. מדובר באחד משיטות הטיפול המשלימות הפופולריות ביותר כיום, וזאת הודות לסגולותיו הידועות של הדיקור הסיני וליעילותו בלא מעט מצבים בריאותיים שונים. בדיקור סיני מתבצע, למעשה, שחרור של חסימת ערוצי אנרגייה שונים בגוף, הקרויים מרידיאנים. הדיקור מתבצע באמצעות מחטים סטריליות וחד פעמיות שקוטרן מזערי, ומטרתן ליצור לחץ מתון על נקודות מסוימות בגוף המזרזות הליכי ריפוי טבעיים.

דיקור סיני משמש היום טיפול משלים למגוון מצבים ובעיות רפואיות שונות, לרבות מיגרנה, כאבי גב וצוואר, בעיות שינה וכמובן – מחלות פנימיות שונות, כמו בעיות בבלוטת התריס. ביכולתו של הדיקור הסיני לסייע באיזון בלוטת התריס ואף לגרום לה לעבוד בצורה תקינה, וזאת מאחר שהטיפול בדיקור מטפל בבעיה שבגינה התעוררו הבעיות בבלוטת התריס.


לסיכומו של עניין

בלוטת התריס, בתפקודה התקין, תורמת רבות לתפקודו התקין של הגוף, אך כשהתפקוד שלה משתבש ויוצא מאיזון, היא עלולה לגרום לנו לסבול וללא מעט תופעות שונות ולעיתים אף לסכן את בריאותנו. לכן, לצד טיפולים תרופתיים קונבנציונליים, כדאי לשקול גם להתנסות בטיפולים מן הרפואה המשלימה, כמו דיקור סיני, רפואה סינית טיפול בצמחי מרפא וטיפול בתזונה.

40 צפיות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comentarios


  • Whatsapp
bottom of page